Tratament Torticolis pentru copii cu deficiente neuro-motorii la Un Zambet cu Mira

Torticolisul reprezinta o deviatie a gatului si a capului ce consta in inclinarea gatului de partea afectata si rasucirea capului de partea sanatoasa. Deviatia este secundara afectarii unuia dintre cei doi muschi sternocleidomastoidieni. Contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului limiteaza miscarea de rotatie a acestuia. De asemenea, poate fi prezent un nod pe muschiul afectat. Simptomele acestei afectiuni dispar in timpul somnului.

Tipuri si cauze

  1. Torticolis congenital– apare la nastere si se datoreaza unei dezvoltari anormale a muschiului sternocleidomastoidian, responsabil de miscarea de extensie a gatului. Acesta poate aparea intrauterin ( cauzat de pozitii vicioase ale capului, sau de presiunea exercitata de ombilic in jurul gatului), la nastere ( torticollis obstetrical), sau datorita afectarii coloanei vertebrale cervicale. Este important ca in momentul in care parintii observa aceasta afectiune la nivelul gatului, sa se prezinte la medic, deoarece aceasta pozitie vicioasa poate fi cauzata si de alte boli.
  1. Torticolis banal– apare in urma unei miscari bruste a capului sau datorita unei pozitii nefiziologice in timpul somnului. Indicat este sa dormim pe spate sau pe o parte, ca perna sa urmeze linia axei gatului.
  1. Torticolis spasmodic– de cauza necunoscuta. Se manifesta prin durere si redoare a gatului si apare brusc. Poate fi de patru feluri: capul in rotatie (torticollis), in flexie (antecolis), in inclinatie pe o parte (laterocolis) sau in extensie ( retrocolis).
  2. Torticolis simptomatic– reprezinta unul din simptomele unei boli cauzale. Este cea mai frecventa forma si apare in urma unei leziuni, deprinderi gresite, pareze, spasme, inflamatii, scleroze, sau in urma unor traumatisme la acest nivel.

Prin metodele specifice de Tratament al Torticolisului, la Un Zambet Cu Mira, urmarim:

  • Ameliorarea durerii care apare la miscare si eliminarea acestui simptom

  • Inducerea reflexa a relaxarii musculare prin tehnici de facilitare neuro-musculare

  • Tonifierea in regim de scurtare a muschiului sternocleidomastoidian pe partea opusa afectiunii

  • Tonifierea in regim de alungire a muschiului sternocleidomastoidian scurtat si contractat pe partea deficientei

  • Stretchingul tesuturilor moi pentru a facilita cresterea amplitudinii de miscare

Tratament

In cazul adultilor, torticolisul dispare in mai putin de 3-4 zile, urmand un tratament cu analgezice, miorelaxante si odihna.

In ceea ce priveste torticolisul congenital, kinetoterapia este extrem de importanta si trebuie inceputa cat mai devreme, pentru a preveni dezvoltarea asimetrica a copilului si a imbunatati mobilitatea gatului. Initial, kinetoterapeutul va efectua un masaj miorelaxant, in scopul decontracturarii muschilor, urmat apoi de exercitii pasive specifice menite sa corecteze deficienta. Tratamentul prin intermediul posturarilor, mobilizarilor, a stretchingului si a exercitilor de tonifiere in regim de scurtare a muschilor alungiti de pe partea sanatoasa si de alungire a muschilor scurtati de pe partea afectata, efectuat corespunzator, este extrem de eficient in cazul acestei afectiuni.

In cazul in care torticolisul nu dispare dupa 3-4 luni, trebuie consultat medicul, deoarece poate fi vorba despre o afectiune mai grava, la care apare secundar torticolisul si poate fi necesara interventia chirurgicala in vederea alungirii muschilor.

FIECARE CLIPA CONTEAZA

La Un Zambet cu Mira ajutam copilasii sa isi revina tratand torticolisul prin diferite metode.

Contactati-ne acum la telefon 0745 932 421, pe facebook/unzambetcumira/ sau pe pagina de contact.

IMPREUNA PUTEM FACE DIFERENTA

Atata timp cat saracia si inegalitatea persista, noi nu ne vom lasa

VOLUNTEER
DONATE NOW